
Toen mijn moeder 90 werd, gingen we met haar op bezoek bij haar eerste vriendje, met wie ze alweer enige jaren correspondeerde. Hij woonde met zijn vrouw in een paradijselijk landhuis in de Ardennen. Kathleen, de 91-jarige vrouw, serveerde pruimentaart en vlierbloesemlimonade. Wat een ontdekking was dat toen voor mij! Ik kreeg haar recept en maak het sinds die tijd ieder jaar; eind mei, als de vlier bloeit en geurt.
Graag deel ik het hier:
400 gram vlierbloesem
3 citroenen in stukken (beetje uitknijpen)
2 liter koud water
Laat dit 24 uur trekken, zeef dan door een theedoek.
Schrik niet: voeg 3 kilo suiker toe en 90 gram citroenzuur (in elk geval te koop bij Turkse winkel, toko, of goede drogist) en roer totdat alle suiker is opgelost.
Schenk de siroop in schone flessen en geniet!
Gewoon met water aanlengen levert al heerlijke limonade op. Met een cocktail van vlierbloesemsiroop, scheutje tonic, aangevuld met Spa Henriette, takje munt erin en schijfje limoen erop, steel je de show. Op een boekweitpannenkoekje met aardbeien en kokosyoghurt maak je met een scheutje vlierbloesemsiroop net het verschil. En combineer eens met gember! Of maak een aardbeientaartje met vlierbloesemsiroop….